Een efficiëntere werkwijze voor perceel 2

De afgelopen maanden hebben de Vereniging 0 – 23 (verenigde vrijgevestigde aanbieders uit perceel 2, enkelvoudige jeugdhulp) en de gemeenten in de zorgregio’s Zuid-Kennemerland en IJmond hard gewerkt aan een aangepaste werkwijze voor Perceel 2. Met de aanpassingen krijgen aanbieders in perceel 2 meer ruimte om de wachtlijsten aan te pakken en de zorg binnen de vastgestelde budgetten te leveren. Eerder deze maand stemden alle zeven gemeenten in met de aangepaste werkwijze.

Sinds de start van de aanbesteding van perceel 2 in januari 2024 bleek dat de afspraken die tijdens de inkoop waren gemaakt, negatieve gevolgen hadden voor de manier van werken in perceel 2. 

Proef met drie maatregelen

Om die negatieve  gevolgen aan te pakken is besloten tot een proef met drie verschillende maatregelen:

  1. We passen de werkwijze rond behandelduur aan. Hiermee verminderen we de administratieve lasten voor de aanbieders in perceel 2.
  2. Het inzetten van aanvullende behandelaren verloopt via de coördinerend behandelaar (de professional die de verwijzing heeft ontvangen). Iedere behandelaar mag zelf de behandeling declareren. Dit zorgt ervoor dat we de inzet van de capaciteit beter verdelen over het beschikbaar budget.
  3. Wanneer een casus tijdens de behandeling binnen perceel 2 complexer wordt, mag de behandeling indien nodig worden voortgezet binnen perceel 2. Ook mag de behandeling in perceel 2 worden voortgezet terwijl een jeugdige op de wachtlijst voor perceel 1 staat. Zo voorkomen we onderbreking van de zorg en kunnen we wachttijden verminderen.

Basis voor de proef blijven de uitgangspunten zoals die in de regiovisie en de verwervingsstrategie jeugdhulp beschreven staan. 

Gezond, veilig en gelukkig opgroeien

Wethouder Piet Burgering van de gemeente Heemskerk, namens de zeven samenwerkende gemeenten: “Ik ben blij dat we samen met de Vereniging 0 – 23 een oplossing hebben kunnen vinden die bijdraagt aan een betere werkwijze. Een efficiënte manier van werken, optimale verdeling van de beschikbare capaciteit van jeugdhulpverleners en het verminderen van wachttijden is winst voor alle partijen. Maar vooral voor de kinderen in onze regio die het recht hebben om gezond, veilig en gelukkig op te groeien.”

Proef van een jaar

De proef is per 1 januari gestart en duurt een jaar. In september 2025 wordt de proef geëvalueerd. Op basis van deze evaluatie wordt besloten of en hoe de proef een vervolg krijgt.