Terugblik leidt tot trots en ambitie

Leden van het team dat de contracten en inkoop van meervoudige, complexe jeugdhulp bij gemeenten coördineerden zijn trots en ambities.
 

Dat bleek tijdens de laatste teamvergadering, afgelopen dinsdag gehouden. Het team stopt per 1 januari omdat de implementatie zo goed als is afgerond en overgaat in de fase van de verdere ontwikkeling van de jeugdhulp in dat perceel. 
 

De deelnemers van het team zijn beleidsmedewerkers en contractmanagers van de zeven samenwerkende gemeenten en hebben daarnaast ieder voor zich een regionale taak. Zo leidden ze werkgroepen waarin ook de consortia en andere betrokkenen zijn vertegenwoordigd. 
 

‘Mooie basis’
 

Cisca Versnel en Cheryl Cordewey (werkzaam bij de gemeente Haarlem) hadden bijvoorbeeld lange tijd samen een rol in de werkgroep ‘Jeugdhulp en onderwijs’. Ciska herinnert zich hoe pittig de begintijd was. “Er was discussie over wat nu qua verantwoordelijkheid en middelen bij de scholen hoorde en wat bij de jeugdhulp, maar vooral de laatste tijd is er sprake van echt strategisch partnerschap. Een mooie basis om volgend jaar ambitieus mee verder te gaan.”
 

Een ander succes komt van de werkgroep ‘Sturing en monitoring’. Simon Termoshuizen, contractmanager van de gemeente Haarlem, leidt die werkgroep: “We mogen trots zijn op het dashboard dat we bouwden en de informatie die het oplevert. De volgende stap is het gebruik van die data voor nog betere sturing.”
 

Financiële armslag
 

Claudia van der Veen, beleidsmedewerkster van Heemskerk, stelt dat ‘haar’ werkgroep ‘Administratie en zorgcontinuïteit’ de conversie van contracten en cliënten naar de nieuw gecontracteerde aanbieders administratief afrondde. Daarnaast is een aantal cliënten van enkelvoudige jeugdhulp, voor intimi perceel 2, overgedragen naar de consortia van perceel 1, het perceel van meervoudige, complexe jeugdhulp. 
 

Elise ter Haar, beleidsmedewerkster in Bloemendaal, is sinds kort het regionale aanspreekpunt voor de huisartsen. De werkgroep met en voor huisartsen is inmiddels opgeheven, aangezien de zogeheten ‘Huisartsenroute’, het proces waarmee huisartsen en praktijkondersteuners jeugdige patiënten verwijzen, klaar is. 
 

‘Nog niet klaar’
 

Sevgi Tunali werkt pas sinds kort als beleidsmedewerkster bij de gemeente Velsen. Het verklaart waarom ze enigszins bescheiden is over haar werk voor de werkgroep Toegang. “Mijn voorgangsters plaveiden de weg voor me en mede dankzij hen kan ik melden dat er grote sprongen voorwaarts zijn gemaakt. Wat niet betekent dat de voortgang nu probleemloos verloopt. We zijn nog niet klaar.”
 

Dat geldt ook voor de werkgroepen Verordening (Mireille Koedijker, Heemskerk) en Financiën (Laura de Jong, Haarlem). De laatste werkgroep is momenteel druk met het opzetten van een systematiek om kosten over de zeven gemeenten te verdelen. De werkgroep Wachttijden (Cheryl Cordewey, Haarlem) werkt met ondersteuning van een adviseur van de Vereniging Nederlandse Gemeenten aan een plan van aanpak die moet leiden tot korte wachttijden en wachtlijsten.
 

Zie ook:‘Op naar de volgende fase’. 

Foto bij dit artikel: collage van de meeste leden van het implementatieteam perceel 1. Enkele leden ontbreken op de foto.